Impreza otwierająca sezon turystyczny, obfitująca w liczne pokazy etnograficzne, występ zespołu, potrawy kuchni chłopskiej, wystawy czasowe i inne.
Warsztaty wyrobu mydła i ziołowej soli do kąpieli przeznaczone dla grup zorganizowanych. Zajęcia poprzedza lekcja muzealna: "Higiena na wsi w XIX i XX w.". Warsztaty obejmują pokaz prania i maglowania, a także zwiedzanie skansenu z przewodnikiem.
Dzika kuchnia w skansenie to jednodniowe warsztaty zielarsko-kulinarne połączone ze spacerem etnobotanicznym po terenie muzeum. W czasie spotkania uczestnicy zbierają zioła, z których przygotowują potrawy w zabytkowej chałupie.
Warsztaty chlebowe - warsztaty dla grup zorganizowanych, organizowane w terminie indywidualnie uzgadnianym (od maja do września)
Impreza z okazji Dnia Dziecka. Oferta skierowana do dzieci przedszkolnych i w wieku wczesnoszkolnym, bogata w gry i zabawy, pokazy etnograficzne, zwiedzanie skansenu.
Impreza tematyczna poświęcona ziołom, ziołolecznictwu i wykorzystaniu roślin dziko rosnących na dawnej wsi. Pokazy etnograficzne, stoiska ziołowe i inne.
Impreza dla szerokiego grona publiczności, kończąca sezon turystyczny. W programie zwiedzanie, koncert zespołu, wystawy czasowe, pokazy etnograficzne, stoiska z pamiątkami, potrawy kuchni chłopskiej.
Impreza edukacyjna prezentująca typowe jesienne zajęcia gospodarskie i domowe: omłoty, wykopki, obróbkę lnu, tkanie i przędzenie, przetwórstwo płodów rolnych.
Warsztaty kultywujące tradycję wypieku rogali na świętego Marcina. Warsztaty dla grup zorganizowanych. Liczba miejsc ograniczona. W programie m. in. przygotowanie ciasta, wypiek i degustacja.
Oferta edukacyjna skierowana do szkół. W ofercie wróżby i zabawy andrzejkowe występujące na wsi, wypiek katarzynek i inne.
Muzeum Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią89-333 Osiek nad Notecią, ul. Dworcowa 12Muzeum rejestrowane 46 (PRM/98)