Zapraszamy na warsztaty zielarsko-kulinarne dla dorosłych: Dzika kuchnia w skansenie połączone ze spacerem etnobotanicznym po terenie muzeum. W trakcie spaceru zbierzemy zioła, które będą składnikami przygotowywanych potraw bazowych.
Posiłki przyrządzimy w jednej z zabytkowych chałup, gdzie będziemy gotować na dawnym piecu z fajerkami. Spotkanie będzie uzupełnione opowieścią o wykorzystaniu zebranych roślin w dawnej kuchni, ziołolecznictwie i kulturze ludowej. Na zakończenie uczestnicy będą konsumować przyrządzone podczas warsztatów potrawy.
Podczas warsztatów przygotujemy następujące produkty z dodatkiem ziół:
- zupę szczawiowo-pokrzywową
- pierogi
- podpłomyki
- masło
- gzik
- racuchy
Koszt warsztatów: 50 zł od osoby
Brak wolnych miejsc na 10 maja 2025!
Zapisy: 67 286 60 90
Pytania związane z warsztatami prosimy kierować pod adres: jmedycka@muzeum.pila.pl